KALENDÁŘ

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY REGION 2016 ZNÁ VÍTĚZE

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům za spolupráci s filmaři letos putuje do Liberce. Zasloužila se o to tamější filmová kancelář, která od roku 2015 funguje pod městským informačním centrem. Liberec Film Office poskytuje filmařům rady a asistenci při natáčení ve městě a zároveň úspěšně komunikuje s místní veřejností. Vyhlášení a předání ceny Film Friendly 2016 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 30. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň.

SOUTĚŽ MLADÝCH REŽISÉRŮ YOUNG DIRECTORS 2017 VYHRÁL PAVEL SOUKUP

Asociace producentů v audiovizi a Art Directors Club zahájily první ročník soutěže začínajících režisérů v reklamě, Young Directors´. Cíl soutěže je umožnit mladým režisérům natočit reklamu za podpory profesionálního štábu pod vedením zkušeného producenta a kreativního ředitele. Soutěž probíhá ve dvou kolech a na konci výsledné spoty hodnotí mezinárodní porota. Natočené tři spoty byly promítány během vyhlašování kreativní soutěže Young Creative Awards 2017 (Louskáček).

Bilance roku 2015: Český filmový průmysl překonal krizi

Každoroční přehled obratů členů APA v jednotlivých oblastech filmového průmyslu ukázala již šestý rok po sobě nárůst filmové produkce v České republice – oproti roku 2014 se zvýšil obrat českých produkčních společností sdružených v Asociaci producentů v audiovizi o 13%, ve srovnání s krizovým rokem 2009 vzrostly obraty českých producentů dokonce na více než dvojnásobek. Pomalu se tak vrací na úroveň před zavedením filmových pobídek zejména v Maďarsku, které české produkční společnosti zavleklo do hluboké krize. Celkové obraty českých producentů se vrací na úroveň přelomu tisíciletí, kdy byl náš filmový průmysl i bez filmových pobídek dostatečně konkurenceschopný.

APA NA MFF KV 2016

V letošním roce se do hlavní soutěže MFF KV probojovaly dva české filmy, na kterých se podíleli členové APA – novinka Jana Hřebejka, normalizační drama Učitelka (Offside Men) a poslední snímek Jana Němce, autobiografická komedie Vlk z Královských Vinohrad (MasterFilm). Českým zástupcem v soutěžní sekci Na východ od Západu bude psychologické drama s prvky hororu Polednice od režiséra Jiřího Sádka (Barletta). V soutěži dokumentárních filmů to jsou filmy Normální autistický film od Miroslava Janka (Mimesis Film) a FC Roma od režisérů Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové (Nutprodukce). Všem členům APA gratulujeme. Tradiční bilance české filmové, televizní a reklamní tvorby proběhne na TISKOVÉ KONFERENCI APA, v pátek 8.7. od 14 hodin v Konferenčním centru u hotelu Thermal. Již kultovní PÁRTY ČESKÝCH PRODUCENTŮ se koná také v pátek 8.7. od 23 hodin v Grand hotelu Pupp. Na večírku vystoupí Jaromír99 a Kapela a zahraje DJ Růžový Partner.

SOUTĚŽ O TITUL FILM FRIENDLY ZNÁ vítěze

Titul Film Friendly určený regionálním subjektům, které jsou nejvstřícnější k filmařům a zároveň filmovou produkci využívají pro marketing destinace, putuje za rok 2015 do Karlovarského kraje. Tamější filmová kancelář vznikla v roce 2013 v rámci oddělení cestovního ruchu na krajském úřadě. Filmařům poskytuje asistenci při natáčení v regionu a zároveň využívá filmy a televizní projekty v oblasti marketingu kraje jako turistické destinace. Vyhlášení a předání ocenění Film Friendly 2015 proběhlo v rámci závěrečného slavnostního večera 29. ročníku festivalu Finále Plzeň.

FILMAŘI OCENÍ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ REGIONY ZA ROK 2015

Rozšířit povědomí o přínosech audiovizuální produkce, povzbudit regiony při jejich spolupráci s filmovými štáby a vysvětlit jim přínosy natáčení při propagaci směrem k turistům – to si klade za cíl soutěž o film friendly místo roku. V loňském prvním ročníku získala titul „Film Friendly“ Filmová kancelář Jeseníky. Adepti na ocenění za rok 2015 mohou své přihlášky posílat do 25. března 2016. Každoroční oceňování nejaktivnějších regionů, měst, obcí, památek či jiných subjektů připravují společně Asociace producentů v audiovizi, filmová kancelář Czech Film Commission a agentura CzechTourism. Cílem soutěže je upozornit na možnosti spolupráce regionů s filmaři a z toho plynoucí výhody.

APA V BŘEZNU NABÍDNE PŘIPRAVOVANÉ DOKUMENTY SELEKTORŮM SVĚTOVÝCH FESTIVALŮ

Institut dokumentárního filmů (IDF) na East Doc Platform při festivalu Jeden svět přivítá představitele nejvýznamnějších světových festivalů, kteří si do Prahy na konci zimy tradičně přijíždějí vybírat projekty ze střední a východní Evropy. Mezi desítkami akreditovaných hostů jsou dramaturgové festivalů v Torontu, Rotterdamu, z amsterodamského festivalu IDFA či kodaňského CPH:DOX. Letos poprvé se jedna z akcí zaměří výhradně na české producenty

APA VYZÝVÁ K NALEZENÍ DOHODY OHLEDNĚ DIGITALIZACE

Asociace producentů v audiovizi se znepokojením sleduje spor mezi zástupci Asociace českých kameramanů (AČK) a vedením Národního filmového archivu (NFA), který před několika dny znovu eskaloval otevřeným dopisem ministrovi kultury ČR a předsedovi vlády ČR.

APA PARTNEREM CENY NEJLEPŠÍ PRODUCENT FAMUFESTU

Asociace producentů v audiovizi byla i v tomto roce partnerem ceny pro nejlepšího producenta v rámci festivalu FAMUFEST. Cena je podpořena finanční částkou 50 tisíc korun. Letošní vítězkou se stala Veronika Kührová, gratulujeme!

BILANCE ROKU 2014: FILMAŘI MAJÍ ZA SEBOU DALŠÍ ÚSPĚŠNÝ ROK, DAŘILO SE ZEJMÉNA REKLAMĚ A ZAKÁZCE

Každoroční přehled obratů členů APA v jednotlivých oblastech filmového průmyslu ukázala již pátý rok po sobě nárůst filmové produkce v České republice – oproti roku 2013 se zvýšil obrat českých produkčních společností sdružených v Asociaci producentů v audiovizi o 18%, ve srovnání s rokem 2012 vzrostly obraty českých producentů dokonce o 46%. Jednoznačnými tahouny českého filmového průmyslu jsou opět zahraniční zakázka a reklama, převážně také zahraniční. Naopak, česká filmová a televizní výroba nezávislých producentů po dvou úspěšných letech téměř o pětinu poklesla.

APA NA MFF KV 2015

V letošním roce se dva české filmy probojovaly do hlavní soutěže MFF KV, na kterých se podíleli členové APA - Kobry a užovky (Offside Man) a Domácí péče (Tvorba Films). V soutěži dokumentárních filmů to jsou filmy Mallory (Negativ) a Amerika (Evolution Films). Všem členům APA gratulujeme.

Tradiční bilance české filmové, televizní a reklamní tvorby na TISKOVÉ KONFERENCI APA, v neděli 5.7. od 16 hodin v Konferenčním centrum u hotelu Thermal.

Již kultovní PÁRTY ČESKÝCH PRODUCENTŮ,  v pátek 10.7. od 23 hodin v Grand hotelu Pupp. Na večírku vystoupí ILLE a DJ Jiří Burian.

APA PARTNEREM FESTIVALU PIAF

Asociace producentů v audiovizi a reklamní festival PIAF zahajují první ročník spolupráce, který se letos ponese v duchu podpory začínajících režisérů v reklamní branži.

REAKCE FILMAŘSKÉ OBCE NA ROZHODNUTÍ RADY FONDU – aktualizace

K otevřeným dopisům ministrovi kultury Danielu Hermanovi a členům Rady Státního fondu kinematografie, kterými filmařská obec reagovala na výsledek zasedání Rady Fondu z 25.—27. listopadu, se dále připojili: Asociace českých kameramanů, Marek Jícha, prezident Asociace filmových střihačů a střihaček (A.F.S.), Šimon Špidla, předseda výboru členové Filmové a televizní sekce při Českém centru PEN klubu Asociace animovaného filmu, Martin Vandas, předseda

FILMAŘSKÁ OBEC ŽÁDÁ TRANSPARENTNOST PŘI UDĚLOVÁNÍ DOTACÍ A APELUJE NA MINISTRA KULTURY

V reakci na výsledek zasedání Rady Státního fondu kinematografie, která ve dnech 25.—27. listopadu jednala podpoře výroby celovečerních filmů, se zástupci filmařské obce - režiséři, scénáristé, producenti, pedagogové i studenti FAMU - obrátili otevřeným dopisem na ministra kultury Daniela Hermana s apelem ve věci nominace a volby členů Rady Fondu, kteří by se měli ujmout svých mandátů na jaře příštího roku. Vyzvali dále stávající členy Rady Státního fondu kinematografie, aby zveřejnili podrobnosti hodnocení projektů a vyvrátili tak pochybnosti o nestranném rozhodování některých členů. Oba otevřené dopisy podepsala Asociace producentů v audiovizi (APA), Filmový a televizní svaz (FITES), Asociace režisérů a scenáristů (ARAS), Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění prostřednictvím děkana a souhlasného usnesení Akademického senátu, Institut dokumentárního filmu a Asociace provozovatelů kin...