Jan Bodnár

IDFAcademy 2022

Závěrečná zpráva o účasti na workshopu IDFAcademy 2022

IDFAcademy je čtyřdenní program konaný při největším festivalu dokumentárních filmů v Evropě, IDFA, který se koná každý rok na podzim v Amsterdamu. Workshop představuje širokou škálu inspirativních lektorů a profesionálů – od filmařů až po televizní producenty a sales agenty. Zajišťuje podporu filmařů a usiluje o jejich lepší umístění na mezinárodní mapě dokumentárního filmu, zároveň také vytváří prostor pro tvůrčí proces dokumentární tvorby. Účastníci z řad producentů a režisérů z celého světa dostávají individuální poradenství šité na míru jejich projektům a potřebám.

Do programu jsem byl nominován týmem workshopu dok.incubator CZ, kterého jsem se jako producent zúčastnil s mým projektem Jiříkovo vidění (r. Marta Kovářová).

První den programu jsme se na začátku účastnili vstupní masterclass režiséra Gianfranca Rosiho. Následně jsme byli rozděleni do několika menších skupin, ve kterých jsme se vzájemně seznámili a pod vedením tutora (v mém případě producenta Christiana Poppa) proběhl pitching projektů, se kterými jsme se na program přihlásili s feedbackem od ostatních participantů. Následně proběhla projekce filmu Scenes With My Father (r. Biserka Šuran). V dalších třech dnech jsme se již mohli zapisovat na round tables s konkrétními profesionály a program si stavět dle vlastních potřeb a zároveň vždy dopoledne probíhal společný program, kde byla možnost si vybrat z 2-3 paralelně probíhajících aktivit.

Vzhledem k tomu, že náš projekt se nachází již v pokročilé fázi výroby, zaměřoval jsem se především na setkávání se zástupci zahraničních filmových festivalů a sales agentů, abych zajistil jeho mezinárodní exploataci. Jako producent jsem zároveň absolvoval setkání s nespočtem začínajících mladých filmařů s příslibem možné budoucí spolupráce na vývoji jejich projektů.

Jednalo se o moji první zkušenost s festivalem IDFA a právě díky účasti na programu IDFAcademy jsem měl možnost festival blíže poznat a pochopit jeho základní strukturu. Velmi přínosná v rámci domlouvání schůzek a lepší orientace na tak velkém festivalu pro mě byla pomoc a doporučení organizátorů workshopu doc incubator, především Miriam Ryndové a Andrey Prenghyové.

Účast považuji za důležitou stran rozvíjení mých znalostí a kontaktů. Jako pro producenta a moji další kariéru pro mě bylo podstatné seznámit se s novými sales agenty, zástupci zahraničních festivalů, distributorů a kolegů z dalších zemí.

VYÚČTOVÁNÍ
Kurzovné celkem: 218 EUR