ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Jakub Rálek

Animation Sans Frontières 2021/2022

Závěrečná zpráva a vyúčtování: účast Jakub Rálka na Animation Sans Frontières 2021/2022


Workshop Animation Sans Frontières 2021/2022, byl skvělou příležitostí pro můj profesní rozvoj a získání cenných zkušeností a kontaktů v oblasti tvorby animovaných filmů. Byl spolupořádán institucemi Filmakademie Baden-Württemberg (Ludwigsburg), MOME (Budapešť), The Animation Workshop (Viborg) a Gobelins (Paříž) a probíhal tedy ve čtyřech partnerských zemích: Německu, Francii, Maďarsku a Dánsku. Workshop se skládal ze čtyř částí, které proběhly od října 2021 do března 2022 po dobu 14 dní v každé ze zemí. Účast na workshopu připadla 16 začínajícím filmovým profesionálům z Německa, Francie, Itálie, Portugalska, Maďarska, Číny a České republiky.

Workshop byl zaměřený na hlubší trénink obecných dovedností získaných během studia a jejich následné uplatňování do praxe, navazování spolupráce s ostatními tvůrci, institucemi a profesionály (nejen z partnerských zemí) a nemalou část tvořila také praktická práce na vývoji vlastního projektu, se kterým jsem se na workshop přihlásil, a sice krátký animovaný dokument, který vyvíjím s režisérkou Michaelou Mihalyiovou. Během konzultací jsem pracoval zejména na obsahové struktuře, ale také realizační a distribuční strategii, a to s lektory, kteří jsou filmovými profesionály a pedagogy ze zmíněných institucí a se zkušenostmi v produkování hrané i animované tvorby.

Workshop byl celý koncipován jako on-site, což mělo zejména v dnešní době hned několik pozitivních dopadů. Především jsem měl možnost osobně poznat další kolegy z oboru, což mi umožnilo lépe se zapojit do diskusí a efektivněji pracovat při skupinových aktivitách. Navíc jsem měl příležitost navštívit filmová a post produkční studia a univerzity v Ludwigsburgu, Aarhusu a Budapešti, díky čemuž jsem poznal přístup k práci a prostředí, ve kterém se místní filmová tvorba odehrává. Zároveň jsem se mohl setkat se zástupci regionálních filmových fondů přímo v jejich kancelářích a dozvědět se o potenciálu minoritních koprodukcí s těmito zeměmi.

Workshop bych vřele doporučil všem absolventům oborů režie, produkce a scenáristiky se zaměřením na animovaný film, kteří se chtějí na svém projektu po absolvování vysoké školy naučit jak lépe pitchovat, uvažovat o možnostech evropských koprodukcí a poznat další zajímavé budoucí kolegy z oboru. Díky osobní účasti na workshopu jsem získal nejen profesní zkušenosti a kontakty, ale také nové přátele a kolegy, se kterými stále udržuji kontakt.


Děkuji Asociaci producentů v audiovizi, že mou účast na tomto workshopu finančně podpořila.


Jakub Rálek


Vyúčtování přiděleného stipendia:

Výše kurzovného: 1500 €

Přidělená částka APA: 750 € (50%) tedy 18.371 Kč

Celé stipendium bylo použito na částečné uhrazení kurzovného.