Martin Jůza

CEE Animation Workshop 2021

CEE Animation Workshopu jsme se zúčastnili s animovaným seriálem Dinobajky. Workshop se kvůli pandemii covidu celý uskutečnil online, u obrazovek jsme strávili 4 intenzivní týdny během roku 2021. Zpětně workshop považuji za nejdůležitější krok směřování společnosti Krutart v animaci. Společně s Klárou Jůzovou (head of development) jsme se věnovali vývoji našeho seriálu, ale také jsme se dozvěděli mnoho extrémně důležitých informací o trhu s animovanou tvorbou pro děti.

Našim producentským mentorem byl zkušený francouzský producent Jean-Francois Le Corre, který nám pomohl nejen vyvíjet látku seriálu, ale také ji připravit na nejdůležitější evropský industry pitch Cartoon Forum. Tam jsme o rok dříve nebyli přijati a byl to právě koncentrovaný vývoj na CEE Animation, který nás na pitching napodruhé dostal.

Workshop je rozložený na 4 týdny během celého roku, jednotlivé moduly pak mají dvě části. Každý den ve workshopovém týdnu, se věnujeme zvlášť jednomu projektu jedné skupiny. Zapojeni jsou všichni členové dané skupiny (většinou 5 - 6 projektů), každý dává feedback na progress projektu. Během roku pak díky tomu vidíme, jak probíhá vývoj krátkometrážních, celovečerních a seriálových animovaných formátů. V druhé části workshopu pak probíhají přednášky industry profesionálů z Evropy a US, které jsou na vysoké úrovni. Dozvěděli jsme důležité informace o financování, cílových skupinách, broadcasterech i inovativních médiích.

Poslední ze 4 modulů je věnovaný pitchingu projektů vyvíjených v CEE Animation Workshopu. V našem případě jsme měli online 1:1 meetingy s evropskými producenty a broadcastery.

V našem regionu CEE Animation Workshop nemá konkurenci a vřele jej doporučuji. Hlavně producentům, kteří mají ve vývoji seriál nebo celovečerní animovaný film.

Martin Jůza, Krutart s.r.o.