ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

CZ EN
ASOCIACE PRODUCENTŮ V AUDIOVIZI
SILNÝ HLAS NEZÁVISLÉ AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBY

Matěj Paclík

MFI Script 2 Film Workshops 2021/2022

Závěrečná zpráva – stipendium APA, program MFI Script 2 Film Workshops – Film Lab 2021/2022


Workshop MFI Script 2 Film – Film Lab je zaměřený na celovečerní hrané filmy, které se zrovna nacházejí ve fázi ranného vývoje. Nejvíce je vhodný pro projekty, které disponují treatmentem, který jsou ochotní v rámci workshopu pod vedením konzultantů cizelovat. Je rozdělen na 4 etapy, dvě prezenční a dvě online. Workshopu jsem se zúčastnil společně s režisérem a scenáristou Adamem Martincem, který si z workshopu odnesl více než já, jelikož byl primárně zaměřený na psaní scénáře a problematice vývoje a výroby AVD z producentského hlediska bylo v rámci workshopu věnováno méně času. Přes to bylo přínosné, pro náš projekt i pro mě samotného, že jsem mohl být součástí procesu konzultování a připomínkování treatmentu a aktivně se do něho zapojovat.

V rámci workshopu jsme rozvíjeli debutový film Mord režiséra Adama Martince a naším cílem bylo během tohoto workshopu vycizelovat treatment, na jehož základě vznikne první verze scénáře. Nejpřínosnější byla první letní etapa workshopu probíhající po 14 dní na řeckém ostrově Nisyros. Po příjezdu byli účastníci rozděleni do několika skupin, které se scházely každý den na několikahodinové group sessions, během nichž se probíraly a konzultovaly treatmenty. Kromě pravidelných group sessions, proběhlo během 14 dnů několik kratších masterclasses od pozvaných filmových profesionálů na rozdílná témata (režie, distribuce a marketing filmu, pitching). Velice si vážím, že jsem díky workshopu měl možnost seznámit se s Marjorie Bendeck, která se zaměřuje na výcvik pitchingu a zároveň je ředitelkou koprodukčního fóra Connecting Cottbus. Marjorie nám během workshopu dala kvalitní feedback a pomáhala nám s projektem i po skončení workshopu.

Z ostrova Nisyros jsme odjížděli s hotovu první verzí scénáře, kterou jsme pak dál upravovaly na základě feedbacku, který jsme získali v dalších třech etapách workshopu, z nichž jedna proběhla na ostrově Rhodos. Naším cílem bylo v rámci workshopu vyvinout první verzi scénáře, což se nám podařilo. Tento scénář navíc bude na konci roku 2023 vstupovat do výroby, takže považuji účast na tomto workshopu za přínosnou a pro náš projekt prospěšnou. Navíc jsem během workshopu získal cenné známosti a kontakty, které mi pomohou v mém dalším profesním snažení. Chtěl bych tedy na závěr poděkovat APA, že podpořila moji účast na tomto workshopu. Velice si toho vážím.


Díky moc a s pozdravem.

Matěj Paclík